ÖLAND SPIRAR

Sollidens slott / John Taylor 2024

Kickoff 10-11 maj med sådd och plantering tillsammans med Johan Taylor.

Hitta glädjen! – en koloniträdgård för alla

Till våren förvandlas Gustaf V:s gamla krocketplan på Sollidens Slott på Öland till en härlig koloniträdgårdsdröm med historiska rötter och moderna inslag. Uppdraget att genomföra detta projekt har gått till den välbekanta trädgårdsmästaren John Taylor. Förutom att vara trädgårdsmästare, författare och programledare för bland annat Trädgårdstider på SVT, har John en egen prunkande koloniträdgård hemma i Malmö. Den kommande trädgården på Solliden har han valt att ge namnet ”Hitta glädjen!” En koloniträdgård för alla.”

–        Med min trädgård på Sollidens Slott hoppas jag kunna inspirera allt fler att upptäcka glädjen med odling och se värdet av landets 50 000 kolonilotter säger John Taylor.

Det är 10:e året i rad som det skapas en idéträdgårdsutställning på Solliden Slott. Tanken är att ge slottsparken en ny dimension och ett samtida inslag samt ge besökarna inspiration och nya idéer. Temat koloniträdgård föll sig naturligt då svenskarnas intresse för odling har ökat rejält de senaste åren. Detta gäller även de människor som bor i städerna. Här blir koloniträdgården en tillflyktsort och en oas där man får komma närmare naturen, vara kreativ och odla mat från jord till bord. Det är ungefär samma motiv som när koloniträdgårdsrörelsen kom till Sverige i slutet av 1800-talet.

– Vi ser fram emot att se Johns koloniträdgård växa fram här på Solliden säger verksamhetsansvarig Carolina Thaysen. Koloniträdgårdarna har ju verkligen fått en renässans de senaste åren och det finns ett brett intresse för odling just nu. Vi hoppas kunna bjuda våra besökare på mycket inspiration och nya idéer att ta med sig hem.

Med i projektet är även Koloniträdgårdsförbundet som kommer att skapa en enkel historisk utställning i anslutning till trädgården. Här kommer vi få en inblick i koloniträdgårdens mer än 120-åriga historia i Sverige.

Kickoff 10-11 maj med sådd och plantering

Redan 10-11 maj under Sollidens säsongsöppning blir det kickoff för projektet. Då finns John Taylor på plats i slottsparken och presenterar grundstommarna i koloniträdgården och startar arbetet med sådd och plantering. Trädgården och utställningen får sedan växa fram bit för bit till den 29 juni då det blir officiell kunglig invigning av utställningen. Utställningen kommer att finnas kvar i slottsparken säsongen ut fram till den 29 september.