ÖLAND SPIRAR

Årets Ölandsby 2022 är Grönhögen!

Vi gratulerar Grönhögen till att ha blivit Årets Ölandsby!

Vi gratulerar Grönhögen till att ha blivit Årets Ölandsby 2022!

Årets Ölandsby 2022 är likt en kameleont,  en by i förändring som aldrig ger tappt.

Sitt utsatta läge vid havet har man vänt till sin fördel och under sin tvåhundra åriga existens har olika näringar kommit och gått men alltid ersatts av nya, tidsanpassade. Det började med kalkstensförädling i form av sten och kalk. Husbehovsfisket blev med hamnens tillkomst storskaligt. Storindustrin fann arbetskraft, råvara och utskeppningsmöjligheter för lättbetong. När den försvann fylldes lokalerna med nya verksamheter från träskor till mekaniska verkstäder. Inga av dessa industriverksamheter lyckades beröva invånarna deras fria tänkande. -När laxen gick till fick bandet stå still…

Idag är det en attraktiv landsortsby med turism och ett rikt konstliv med gallerier och konstförening. Åretruntboende och deltidsboende, gammal som ung, samverkar för att utveckla samhället med exempelvis golfbana, restaurang, paddelbana, stuguthyrning och ställplatser för husbilar mm.

Byn är navet i Ventlinge socken och omgivet av och samverkar på olika sätt med de få men kompetenta lantbruken som finns kvar.

Affären med sin 100 åriga tradition är byns centrum och ger service till öns sydspets. Hamnen har alltid präglat orten och medlemmarna i Sjöräddningssällskapet har hållit ett vakande öga över sundet och kunnat bistå människor i sjönöd under 110 år.

De fina baden har fått ett tillskott med en Grön lagun i det gamla kalkbrottet som drar besökare från när och fjärran.

Årets Ölandsby 2022 är Grönhögen.

I juryn ingår Sven-Göthe Lidheim, Kenth Jönsson, Åsa Felix Evebrand, Kiki Lundh och Leo Eriksson.

Den fina stentavlan är i år gjord av Sjöström Stenförädling. Vi säger stort tack!