ÖLAND SPIRAR

Borgholms slott 2024

Familj Upplevelser/Underhållning Guidade turer

Slottets program under Öland Spirar:

Här kan du uppleva vår nyöppnade säsongsutställning:
Pristine Seas: Bringing the Ocean Back av National Geographic.
Välkommen till en utställningsupplevelse som erbjuder en kombination av fantastiska bilder och filmer från de stora världshaven i slottets unika miljöer. Utställningens producenter, National Geographic Society, vill öka medvetenheten kring viktiga havsfrågor och samtidigt visa mångsidigheten och skönheten som finns i havet.

Borgholm under belägring!

Aldrig förr har alvaret utanför slottet blivit dokumenterat med sådan noggrannhet. Arkeologerna hittar fynd från belägringar och upptäcker sedan länge bortglömda spår av bebyggelse i landskapet. Resultaten från de arkeologiska undersökningarna visas nu på Borgholms Slott i samarbete med Arkeologerna, Statens historiska museer. I utställningen får besökaren ta del av fynd som påträffats vid de arkeologiska undersökningarna kring slottet och se hur en stormning av medeltidsborgen kan ha sett ut under 1300- och 1400-talen.

Uppgång och fall

Krig och umbäranden, sjöröveri och äkta kärlek, överdådiga fester och skrämmande myter! Utställningen Uppgång & Fall berättar om Borgholms slotts turbulenta och dramatiska historia. Öppna dina sinnen och följ med på en svindlande tidsresa genom nio sekler. I slottets salar och trappor går du i fotspåren av kungar, soldater och tjänstefolk som en gång har vandrat här.

Jakten på drakguldet!

I de gamla myterna berättas om drakarna som fanns här på Öland för länge sedan. De gömde undan sitt drakguld på hemliga platser.

I denna aktivitet får barnen och deras familjer följa med på ett äventyr i slottets mystiska skrymslen och mörka valv. Till sin hjälp har de en klurig skattkarta och en lyssningsamulett. Uppdraget går ut på att samla sju symboler som behövs till koden för att låsa upp drakens kista. Jakten på drakguldet är aktiviteten för de äldre barnen. De yngre barnen får möjlighet att utföra uppdraget Leta drakägg som går parallellt.

Tid: 27 mars – 23 juni 2024, alla dagar
Ålder: Jakten på drakguldet ca 5-12 år, Leta drakägg ca 3-5 år.
Denna familjeaktivitet görs med fördel tillsammans i familjen. Alla bidrar på olika sätt när de ser och upptäcker olika ledtrådar som leder fram till rätt lösenord.
Språk: Svenska, engelska eller tyska
Tips: Packa fikakorgen och avsluta äventyret med en fika i Gamla kungshuset. Här finns möjlighet att duka upp och sitta under tak.