ÖLAND SPIRAR

Ölands Museum Himmelsberga 2024

Familj Öppen trädgård Mat & Dryck KonstutställnFotoMuseum

Här hittar du historiska gårdsmiljöer med fullt inredda interiörer från 1800-talet och framåt. En inblick i en öländsk radby från förr. Handelsbod, Kaffestuga och Loranga, Loranga; en lekutställning för barn från Barbro Lindgrens böcker.

Välkommen till en inspirationsdag  tillägnad byggnadsvård och trädgård 11 maj  kl 11-16

på Ölands museum Himmelsberga! Möt hantverkare och materialproducenter och lär dig mer om gamla material och metoder. Inspireras av trädgårdsmästare, handelsträdgårdar och handla rosor, pelargoner, bärbuskar, lökar eller fröer till kulturarvssorter.

Vår inspirationsdag är perfekt för en publik som drömmer om att bevara, vårda och renovera enligt äldre metoder med hållbara material, i kombination med att försköna trädgård eller täppa, gärna med äldre sorter både för blomsterhav och matbord.

Evenemanget genomförs i samverkan med Kalmar läns museum under Öland Spirar.

Vill du ställa ut på Himmelsberga byggnadsvårds- och trädgårdsdag? Anmäl dig via mail här eller ring 0733-14 67 04 och fråga efter projektledare Marie Johansson.

I NYTT LJUS – Konst ur samlingarna öppnar till Öland Spirar. 

Säsongens första utställning visar ett urval av konst ur Ölands museums egen samling av måleri, skulptur, teckning och grafik. Samlingen har successivt växt fram sedan museets tillkomst på 1950-talet. Den omfattar idag flera hundra verk, de flesta generösa donationer. Det öländska och Öland står i centrum via antingen motiv eller upphovsperson. Ön skildras under alla årstider och väder. Det främsta motivet är landskapet, med havet i bakgrunden, med vyer från kända platser. Det böljande odlingslandskapet med gärdesgårdar, djur och människor eller i stilla enskildhet är också en del av den motivkretsen. Samlingen innehåller också porträtt, stilleben, interiörer och naturskildringar både i abstrakt och föreställande stil. Konstnärerna som är representerade är både nationellt kända och mer lokala, öbor och sommargäster som återkommit år efter år till sitt öländska paradis. Här finns konst av namn som Axel Kargel, Maja Bergh Holtermann, Arthur Percy och många fler.